اسلایدسازی حرفه ای
یکی از بهترین وسایل کمکی برای ارائه مطالب، استفاده از اسلاید است. این روزها در بیشتر فضاها امکان استفاده از ویدئوپروژکتور و یا حداقل یک صفحه نمایش وجود دارد. هرگز این فرصت را از دست ندهید و تا جایی که مقدور است از تصاویر در ارائه مطالب خود کمک بگیرید.
در ساخت اسلاید توجه کنید هرگز از اسلایدهای سراسر متن استفاده نکنید و قانون 5 در 5 را مورد توجه قرار دهید. یعنی در هر اسلاید حداکثر پنج جمله و هر جمله حداکثر 5 کلمه داشته باشد. البته با توجه به موقعیت می توانید اندکی در آن تغییر ایجاد کنید.
از طراحی اسلایدهای شلوغ اجتناب کنید. استفاده بیش از حد از لوگو و طرحهای حاشیه، تاثیر معکوس دارد و توجه مخاطب را از کلامتان دور میکند.
استفاده از تصاویر فکاهی فضای جلسه را شاد و اثربخشی را زیاد میکند اما در استفاده از آنها هوشیار باشید و شرایط جلسه و مخاطبان را در نظر بگیرید. گاهی استفاده از طنز تأثیر منفی دارد و باید حتما شرایط جلسه را در نظر بگیرید.
یکی از معمول ترین نرم افزارها برای اسلاید سازی پاورپوینت است. برای درج تصاویر در پاورپوینت از گزینه Insert Picture استفاده کنید. انتخاب تصاویر با کیفیت بالا اهمیت زیادی در جذاب شدن اسلاید شما دارد.
در صورت امکان در بخشی از اسلاید خود فیلمی کوتاه یا انیمیشن مرتبط بگنجانید. می توانید با استفاده از گزینه Insert Video فیلم مورد نظر خود را در اسلایدهای پاورپوینت درج کنید.
حتما به کنتراست اسلاید یعنی اختلاف رنگ پس زمینه با رنگ متن یا تصویر اصلی توجه کنید. اگر از رنگهایی با اختلاف کم استفاده کنید، متن شما خوانا نخواهد بود و مخاطب را به زحمت می اندازد.
نوع و سایز قلمی که در ساخت اسلاید استفاده می کنید باید به گونه ای باشد که به راحتی روی پرده خوانده شود. فونتهای معمول مثل یکان، یاقوت، نازنین و ترافیک اگر با سایز مناسب استفاده شوند مناسب هستند. از فونت تیتر ترجیحا برای عنوان اصلی استفاده کنید. مراقب باشید از فونتهایی که اسلاید را شلخته نشان می دهند، فانتزی هستند و یا به هر دلیلی خوانا نیستند استفاده نکنید.
مراقب غلطهای تایپی در اسلاید خود باشید. اگر در یک کتاب صد صفحه ای چند غلط تایپی وجود داشته باشد، خوانندگان معمولان آن را غلط تایپی می نامند و به سادگی از آن چشم پوشی می کنند اما وجود یک غلط تایپی در اسلایدی که قرار است بیشتر از چند کلمه در آن نباشد، تقریبا غیر قابل چشم پوشی است و توجه بسیاری از مخاطبان جزئی نگر شما را به خود جلب خواهد کرد. پس همیشه متن اسلایدها را مورد بازبینی دقیق قرار دهید.
توجه کنید تحت هیچ شرایطی از روی متن اسلاید روخوانی نکنید. اسلاید قرار است ابزاری کمکی برای ارائه بهتر مطالب شما باشند و در واقع در کنار شما قرار می گیرند. اگر قرار باشد از روی اسلاید روخوانی کنید، چه نیازی به حضور شما در جلسه است؟ کنار بایستید تا مخاطبان از روی اسلاید متن شما را بخوانند!
سعی کنید آمار و ارقام را به صورت نمودار طراحی کنید تا در ذهن مخاطب جای گیرد.
اگر مطالب اسلاید شما فارسی است، سمت راست پرده بایستید و اگر مطالب لاتین است سمت چپ باشید. یعنی جایی بایستید که جمله شروع میشود. با این کار چشم مخاطب خسته نمیشود و برای پیدا کردن ابتدای جمله سر در گم نمیشود.
در حین ارائه، به گونهای صحبت کنید که مخاطبان شما را دنبال کنند و فقط زمانی که قرار است به اسلاید اشاره کنید با گفتن جملاتی شبیه “همانطور که در نمودار میبینید” توجه مخاطب را به اسلاید جلب کنید.
حتما یک نسخه کپی از مطالب ارائه شده در اسلایدهای خود به همراه داشته باشید تا در صورتی که مسالهای پیش آمد، ترتیب و انسجام کلامتان حفظ شود.
این مورد در یک جلسه برای خودم اتفاق افتاد و متاسفانه چون آن زمان به اهمیت همراه داشتن نسخهای از مطالب به صورت کاغذی واقف نبودم، فرصت جذب مخاطب را به کلی از دست دادم. مطالب در ذهنم به هم ریخت و آنقدر ذهنم آشفته شد که نتوانستم ارائه موثری داشته باشم. در بسیاری از جلسات هم دیدهام که سخنران به دلیل باز نشدن فایل و یا هر مشکل فنی دیگری چطور دستپاچه شده نتوانسته ارائه موثری داشته باشد. البته اگر چنین اتفاقی یا مشابه این رخ داد، هرگز دیگران را مقصر ندانید و حرمت تریبونی که به شما داده شده است را حفظ کنید. این اخلاق حرفهای میتواند برایتان پیامدهای بیشماری به همراه داشته باشد.
About پروین جلیلوند
مدرس فن بیان و مهارتهای ارتباطی مجری صحنه همایشهای علمی فرهنگی کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی
More Posts by پروین جلیلوند
دیدگاهتان را بنویسید