بهداشت صوت
مهمترین چیزی که باید در بلند مدت مورد توجه قرار داد، زیبایی یا زشتی صدا نیست، بلکه معیار داشتن صدایی سالم است. صدای سالم نه تنها در جلسات و هنگام ارائه مطالب به عنوان سخنران، بلکه در همه زندگی به کار خواهد آمد. چرا که ما در طول زندگی با افراد مختلفی گفتگو میکنیم بنابراین لازم است به داشتن صدای سالم اهمیت دهیم.
مهمترین نکته برای حفظ سلامت صدا، اهمیت دادن به سلامت تارهای صوتی است. تارهای صوتی باید همواره رطوبت لازم را داشته باشند. شاید نخستین بخشی از بدن که در اثر کمبود آب آسیب میبیند، تارهای صوتی است. بنابراین روزانه هشت لیوان آب بنوشید و سعی کنید آن را جرعه جرعه بنوشید. خوب است بدانید در احادیث هم به این نکته اشاره شده است که بهتر است آب را جرعه جرعه بنوشید.
سعی کنید از خوردن و آشامیدن غذاها و نوشیدنیهای خیلی سرد یا خیلی داغ پرهیز کنید. خوردن غذاها و نوشیدنیهای داغ باعث سوختگی دستگاه گوارش میشود و مشکلات جدی را در پی خواهد داشت. آب یخ هم به دلیل اینکه باعث تولید بیشتر ماده مخاطی و بسته شدن سینوسها میشود، گزینه مناسبی برای رعایت بهداشت صوت نیست.
به طور کلی باید توجه داشت ترشحات پشت حل روی سلامت صدا اثر نامطلوبی خواهد داشت و تا حد امکان باید از به وجود آمدن این مشکل پیشگیری کرد. اگر دچار سینوزیت هستید لازم است حتما درمان آن را جدی بگیرید.
مراقب باشید از خوردن غذاهایی که باعث ریفلاکس معده میشود پرهیز کنید و اگر دچار این مشکل هستید، حتما برای درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
صحبت کردن در هوای آلوده و پر از گرد و غبار باعث آسیب رساندن به تارهای صوتی میشود.
بسیاری افراد عادت دارند برای صاف کردن صدای خود با سرفهای شبیه “اِهم” این کار را انجام میدهند. اما توجه داشته باشید این کار یکی از دشمنان جدی سلامت صدای شما است. به جای آن بهتر است حنجره خود را با آب ششتشو دهید.
فریاد زدن یکی از مهمترین عواملی است که باعث آسیب رسیدن به تارهای صوتی میشود. سعی کنید تحت هیچ شرایطی فریاد نزنید. افرادی که موقع صحبت کردن به خود فشار میآورند یا داد میزنند و عصبانی میشوند به گرفتگی و خشونت صدا دچار میشوند. داد زدن باعث میشود که تارهای صوتی با فشار به هم برخورد کنند و این فشار باعث ایجاد خونمردگی در داخل تارهای صوتی میشود و به مرور زمان و با تکرار باعث میشود که حالت برآمدگی و گرهای در داخل طناب صوتی ایجاد شود و باعث عدم مماس شدن تارهای صوتی میشود که در نهایت به گرفتگی و خشونت صدا منجر میشود.
یکی از راههای درمان گرفتگی صدا، استراحت صوتی و مصرف مایعات فراوان است. هر وقت احساس کردید صدایتان گرفته است و یا به دلیل زیاد صحبت کردن یا فریاد زدن، در حنجره خود احساس سوزش میکنید، تا برطرف شدن این مشکل، مدتی از حنجره خود استفاده نکنید و سعی کنید سکوت کنید یا بسیار آرام صحبت کنید. نوشیدن آب کافی میتواند در بهبود مشکلات صدا بسیار موثر باشد.
برای بهتر شدن کیفیت صدا پیشنهاد می شود مقاله پرورش صدا را بخوانید.
About پروین جلیلوند
مدرس فن بیان و مهارتهای ارتباطی مجری صحنه همایشهای علمی فرهنگی کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی
More Posts by پروین جلیلوند
دیدگاهتان را بنویسید